Home > Politik/Isu semasa > Bangunan Parlimen baru atau ahli parlimen baru?

Bangunan Parlimen baru atau ahli parlimen baru?

Salam.

  1. Isu bangunan parlimen baru hangat seketika, namun kini tenggelam punca kerana penangan Piala Dunia 2010 Fifa yang kini berlangsung di Afrika Selatan.
  2. Tak apalah, yang penting saya disini masih terus mahu mengeluarkan pandangan dan juga kritikan, manalah tahu ianya sedikit sebanyak boleh memberi input kepada pembaca .
  3. Bagi saya, yang lebih memeningkan ialah perangai dan tingkahlaku para ahli parlimen. Isu yang dibahaskan tidak selesai, malah digantung sampai sepenggal, atau dihalau keluar oleh YDP Dewan Rakyat dari terus membahaskan sesuatu isu.
  4. Ahli parlimen mesti sensitif, perkara yang menjadi perkara pokok dan kebajikan rakyat perlu diutarakan, dan pihak yang satu lagi perlu menjawab dengan seadilnya, memberi fakta yang sahih.
  5. Ahli politik yang kerap memutarbelitkan fakta dan memanipulasikan keadaan, telah memanjangkan isu yang dibincangkan, dari 15 minit mungkin, menjadi sejam. Sedangkan ramai yang tahu bahawa banyak perkara yang perlu dibincangkan dan diputuskan.
  6. Kurangkan semangat kepartian bila berada di dalam dewan, perjuangkan isu rakyat dari bahagian anda, itu yang lebih penting.
  7. Tolak tepi isu bangunan baru, bila rakyat sudah jelak, ahli parlimen baru jadi pilihan mereka dalam pilihanraya akan datang. Masa itu, ahli parlimen ini hanya jadi ahli warung kedai kopi!
Advertisements
Categories: Politik/Isu semasa
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: