Home > Politik/Isu semasa > Melayu adalah minoriti

Melayu adalah minoriti

  1. Satu kenyataan berkenaan dengan komen Dr M tentang kaum Melayu ke mana di dalam blognya ( Lihat: http://chedet.co.cc/chedetblog/2010/06/melayu-kemana-2.html#more) telah diulas oleh seorang pensyarah dari UM iaitu Prof Madya Dr Azmi Sharom, pensyarah undang-undang Universiti Malaya.
  2. Beliau mendakwa Dr M tidak matang kerana kaum Melayu tidak mungkin menjadi minoriti di tanah air sendiri kerana banyak aspek masih mempunyai majoritinya Melayu.
  3. Saya tidak fikir ini adalah kenyataan seorang Professor yang mempunyai PHD dan berkhidmat di universiti elit seperti UM. Atau mungkin kenyataannya disalah tafsir atau dilaporkan oleh media yang mempunyai kepentingan politik tertentu.
  4. Saya amat menyokong pendapat Dr M bahawa tiada apa yang perlu dibanggakan oleh orang Melayu, walaupun secara kasarnya 60% penduduk Malaysia adalah kaum Melayu, majoritinya hanyalah pada angka.
  5. Hakikatnya bila dikaji secara politik, Melayu hanya ada 20% dari jumlah keseluruhan, minoriti! Dengan adanya 3 parti politik yang saling bercakaran dan merebut pengundi Melayu, maka umat Melayu akan terus layu dan suara mereka akan menjadi lebih ‘sopan’ dan ‘santun’ sehingga tidak kedengaran lagi.
  6. PKR, PAS dan UMNO akan terus bergaduh sesama sendiri, merebut kawasan sekangkang kera, sedangkan pihak lain membaham yang lebih penting iaitu kuasa ekonomi dan pendidikan.
  7. Satu hari nanti kita akan duduk tertiarap apabila kuasa yang ada adalah bukan eksekutif, hanya gah pada nama tetapi tidak membawa apa-apa erti kerana tidak berkuasa dalam membuat keputusan.
Advertisements
Categories: Politik/Isu semasa
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: