Home > Politik/Isu semasa > Vuvuzela, Jabulani-ikon Piala Dunia 2010

Vuvuzela, Jabulani-ikon Piala Dunia 2010

  1. Menonton perlawanan bola sepak untuk Piala Dunia 2010 tidak seperti menonton perlawanan bola sepak yang lain. Kali ini kita seperti tertanya-tanya tentang kehadiran bunyi dengungan yang begitu ketara dan kuat, seolah-olah stadium diserang ribuan tebuan.
  2. Vuvuzela; mencetus fenomena baru untuk edisi Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan. Stadium menjadi bingit kerananya, dan pasukan yang bertanding serta para pemain yang menyertai Piala Dunia 2010 mengadu akan kebisingan trompet yang bingit ini.
  3. Didalam TV bunyinya seperti dengungan tebuan, kuat dan menenggelamkan bunyi yang lain. Juga dikenali sebagai Lepatata atau Stadium Horn, alat ini adalah mainan masyarakat tradisional di Afrika bila menghadiri perhimpunan masyarakat.
  4. FIFA telah memberi keizinan kepada alat ini untuk ditiup di dalam stadium semasa kejohanan, walaupun banyak aduan diterima. Ianya menjadi kontroversi kerana tahap tekanan bunyinya yang sangat tinggi seperti bunyi gajah bertempik, dan boleh menyebabkan kehilangan pendengaran kekal jika didedahkan secara berterusan pada jarak yang dekat dengan telinga.
  5. Mungkin jika acara besar yang melibatkan Malaysia, kita perlu membawa masuk kompang, gong atau gendang rebana ubi untuk dipalu bagi menyokong skuad negara, tambahan lagi jika ianya dilangsungkan disini.
  6. Jabulani juga menjadi kontroversi kerana karektor pergerakannya yang susah dijangka bila disepak. Ini juga menjadi alasan kepada para pemain bintang bila mereka tidak dapat menjaringkan sebarang gol di pentas Piala Dunia ini. Rooney, Torres dan Messi pulang hampa tanpa sumbangan jaringan.
Advertisements
Categories: Politik/Isu semasa
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: