Home > Uncategorized > Malaysia VS Vietnam Suzuki Cup 2010

Malaysia VS Vietnam Suzuki Cup 2010

  1. Kemenangan pasukan bola sepak Malaysia ke atas Vietnam dengan jaringan 2-0 adalah sesuatu yang amat menggembirakan saya. Bukan hanya kemenangan yang menjadi faktor saya dan peminat bola sepak kebangsaan bergembira, tetapi teruja dengan semangat lebih 50,000 peminat yang sanggup melabur duit untuk menonton perlawanan ini.
  2. Dominasi ketara kawalan bola (ball posession) oleh pasukan Vietnam nyata terserlah, tetapi dalam permainan bola sepak itu bukanlah perkara mutlak menentukan kemenangan. Yang nyata, pasukan Malaysia tentunya lebih bijak menyerap tekanan dibantu aksi tangkas penjaga gawang Khairul Fahmi, menyukarkan Vietnam mencari gol sulung.
  3. Hasilnya, ketenangan pertahanan negara menahan asakan ditukar pula kepada serangan pantas yang merbahaya, dan akhirnya Safee Sali menterjermahkannya kepada gol sulung negara.
  4. Gol kedua menyusul, dan ini meyakinkan kita bahawa tahap bola sepak negara bukanlah rendah sangat hingga boleh dikutuk sebegitu rupa. Sebelum ini, jumlah yang hadir ke stadium tak sampai 10 ribu pun, tapi kali ini fenomenanya berbeza dan diharap ianya menjadi permulaan yang baik dalam membakar semangat pemain untuk terus mengaum.
  5. Hanoi menjadi gelanggang kedua, diharap momentum kemenangan dapat diteruskan pada 18 Disember ini dan seterusnya memberi peluang semula kepada skuad Harimau membalas dendam kepada sang Garuda yang memalitkan maruah kita pada perlawanan pertama tempoh hari.
Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: